skip to Main Content

Astma en COPD zijn twee aandoeningen die veel op elkaar lijken; ze hebben allebei met ontstekingen aan de luchtwegen te maken. Het verschil tussen astma en COPD zit hem in de oorzaak van de ontstekingen. Daarnaast is de behandeling anders. Daarom wordt onderscheid gemaakt tussen astma en COPD.

COPD ASTMA fysiotherapeut amsterdam

Wat is COPD?

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een verzamelnaam voor enkele longziekten, waaronder chronische bronchitis en longemfyseem. Het is een ongeneeslijke ziekte, met ernstige benauwdheid als belangrijkste kenmerk.

COPD in het kort

Simpel gezegd is COPD een ziekte waarbij de longen altijd vol zitten met kleine ontstekingen, die blijvende schade veroorzaken. COPD is helaas niet te genezen. Als je COPD hebt, heb je daardoor vaak adem tekort bij de geringste inspanningen. Bijvoorbeeld bij het traplopen, werken of aankleden.

Je longen kunnen bij COPD niet voor 100% zorgen voor een goede ademhaling. Vergelijk het maar met een tankwagen waar zo’n tienduizend liter zuurstof in kan. Een gezonde volwassene heeft ongeveer die hoeveelheid zuurstof per dag nodig. Bij COPD lukt het soms maar om een halve tankwagen per dag in- en uit te ademen. Het kan daarom ook zijn dat je extra zuurstof moet gebruiken.

Chronische bronchitis en longemfyseem

Deze twee losse termen worden niet vaak meer gebruikt, omdat we tegenwoordig spreken over COPD als verzamelnaam. Echter willen we je wel graag informeren over het onderscheid tussen deze twee aandoeningen.

  • Chronische bronchitis: de bronchiën (de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen) zijn continu ontstoken. Daardoor wordt er meer slijm aangemaakt en is ademhalen lastiger.
  • Longemfyseem: de wand van de longblaasjes is beschadigd en er gaan longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in je bloed komt, en dat je afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt.

Wat is astma?

Bij astma zijn de longen continu ontstoken. Er zijn verschillende soorten astma en de symptomen kunnen per persoon en per moment verschillen. Astma is een chronische ontsteking van de longen. Chronisch betekent dat het blijvend is. Bij astma zijn de slijmvliezen in de longen altijd geïrriteerd, wat veel klachten kan veroorzaken.

Soorten astma

Niemand heeft precies dezelfde klachten bij astma. Dat komt omdat er verschillende soorten astma zijn. Zo bestaat er allergisch astma, intrinsiek astma en ernstig astma. Vaak heeft iemand meerdere vormen van astma tegelijk.

Oorzaak van astma

Ruim een half miljoen mensen in ons land heeft astma. Waarom sommige mensen het wel krijgen en anderen niet, is nog niet helemaal duidelijk. Wetenschappers zoeken nog naar de precieze oorzaak van astma. In veel gevallen blijkt dat astma erfelijk is.

Symptomen van astma

Bij astma zijn er constant kleine ontstekingen in de longen. Die veroorzaken de symptomen van astma. De belangrijkste kenmerken op een rijtje:

  • kortademigheid
  • piepende ademhaling
  • vermoeidheid
  • hoesten

Kan astma genezen?

Astma is een chronische longziekte die meestal goed onder controle te houden is, maar nooit meer helemaal over gaat. Van astma genezen is dus helaas niet mogelijk.

Behandeling bij COPD en astma

Onze gespecialiseerde longfysiotherapeuten kunnen je helpen om beter om te gaan met COPD en astma, zodat de ziektelast wordt verminderd. Dat doen wij door in samenwerking met je longarts en of huisarts te bepalen hoe het met je longen is gesteld. Naar aanleiding daarvan stellen we een passend programma voor je op.

Je hoeft niet bang te zijn dat wij je gaan overbelasten. Wij doen alles in overleg met je en nooit iets wat je niet wilt en of kunt! Soms is het komen naar onze praktijk onmogelijk; dan komen wij gewoon naar jou toe.

Wil je deskundige hulp bij COPD / astma?

Wij informeren je graag over de mogelijkheden bij onze praktijk. Neem hieronder eenvoudig vrijblijvend contact met ons op!