skip to Main Content

Etalagebenen is een aandoening van de bloedvaten. De officiële term hiervoor is ‘arteriële claudicatio intermittens’. Door vernauwing van de beenslagader wordt er te weinig zuurstofrijk bloed naar de spieren gevoerd.

claudication etalagebenen intermettens amsterdam

Wat zijn de symptomen van etalagebenen?

Mensen die pijnklachten ontwikkelen door aderverkalking in hun benen, hebben dit vaak niet alleen in hun benen, maar ook op andere plaatsen in hun lichaam (zoals hart, nieren, hoofd). Door inspanning tijdens het lopen wordt er meer zuurstof en brandstof door de spieren gevraagd, maar de toestroom schiet te kort door het vernauwde bloedvat. Hierdoor neemt de pijn alsmaar toe tijdens de inspanning.

De pijn bij etalagebenen ontstaat in het deel van het lichaam achter de vernauwing in de slagader; vaak maar aan één been, maar soms ook aan beide benen. Wanneer er gestopt wordt met het lopen, verdwijnt de pijn vrij snel. Lopen wordt hierna vaak weer hervat tot de volgende pijnprikkel. Mensen die pijn in het been ontwikkelen tijdens het lopen en echt moeten gaan zitten om de pijn te laten verdwijnen, hebben vaak zenuwpijn die het lopen belemmert.

Behandeling bij etalagebenen

Eerst wordt er een intake gedaan waarbij de klachten worden geïnventariseerd. Er wordt een behandeldoel bepaald, en een ingangsniveau en gewenst uitgangsniveau vastgesteld. Ook wordt het cardiovasculair risicomanagement en medicijngebruik bekeken.

Indien noodzakelijk wordt er een lichamelijk onderzoek uitgevoerd, alsmede een loopbandtest. We geven je twee vragenlijsten om in te vullen, één om het startniveau te bepalen en één ter evaluatie na afloop van de therapie.

Hoe ziet de therapie bij etalagebenen eruit?

De therapie duurt drie maanden, waarbij je drie keer per week minimaal een half uur oefeningen doet; twee keer bij de therapeut en minimaal één keer thuis. Er vindt terugkoppeling plaats naar de verwijzend arts, die mede aan de hand van de resultaten van de loopbandtest het verdere verloop van de behandeling bepaalt.

Gedurende de trainingsperiode wordt de training bij de therapeut afgebouwd en ga je steeds meer zelfstandig aan de slag, als de resultaten van de therapie voorspoedig zijn. Dit kan in je eentje of in groepsverband, bij bijvoorbeeld een sportvereniging bij je in de buurt. Je bent tenslotte zelf verantwoordelijk voor je eigen gezondheid.

Wil je deskundige hulp bij etalagebenen? Maak nu een afspraak.

Uit onze ervaring is gebleken dat de loopafstand en pijn tijdens het lopen aanzienlijk afneemt door fysiotherapie. Wij hebben gespecialiseerde fysiotherapeuten voor de looptraining en zijn aangesloten bij het Claudicationetwerk. We helpen je graag weer op weg! Neem hieronder eenvoudig contact met ons op.