skip to Main Content

Een behandeltechniek, waarbij een zeer dunne naald in huid en spier geprikt wordt. Deze techniek is uiterst effectief voor behandeling van myofasciale pijn en triggerpoints, in de volksmond ook wel “spierknopen” genoemd. Dry Needling is gebaseerd op westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur. “Dry” duidt aan dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald, er wordt alleen geprikt in het triggerpoint. De werking van deze techniek is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Dry Needling is zeer geschikt om een snel herstel te bereiken. Dry Needling is geen zelfstandige therapie maar een techniek die onderdeel is van de totale fysiotherapeutische behandeling.

dry needling amsterdam oud zuid pijp

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn pijnlijke verhardingen in de spieren die niet meer ontspannen. Een triggerpoint kan bewegingsbeperkingen, stijfheid, krachtsverlies en pijnklachten veroorzaken. Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels. In een normale ruststand is een spiervezel noch uitgerekt noch samengetrokken. Wanneer er een triggerpoint in de spier zit dan blijkt dat de spiervezels in de rusttoestand op bepaalde punten meer samengetrokken zijn dan in omringende gebied. Hierdoor ontstaat een lokale verdikking met een slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen zich ophopen.

Enkele oorzaken van het ontstaan van triggerpoints.

  • Overbelasting van spieren door herhaaldelijk uitvoeren van één dezelfde beweging.
  • Als spieren langdurig statisch aangespannen zijn.
  • Als spieren langere tijd onbeweeglijk of inactief zijn geweest.
  • Overbelasting door kortdurende zware inspanning door bijvoorbeeld zwaar tillen, sport, in de tuin werken.
  • Overbelasting van spieren door een verkeerde (werk)houding.
  • Stress, kan leiden tot een verhoogde staat van paraatheid. Dit kan leiden tot verhoogde spierspanning waardoor triggerpoints kunnen ontstaan.

Wat voel je tijdens een Dry Needling behandeling?

De steriele naaldjes die voor de Dry Needling behandeling gebruikt worden zijn zeer dun. Gelijk aan de acupunctuurnaaldjes. Nadat de therapeut de strakke band en triggerpoint heeft gelokaliseerd, wordt het naaldje snel door de huid getikt. Dit is nagenoeg pijnloos. Daarna brengt de therapeut het naaldje naar het triggerpoint toe: dit is niet pijnlijk, soms wel gevoelig. Als de punt van de naald het triggerpoint bereikt, reageert de spier met een Local Twitch Response, het voelt als een elektrisch schokje. De therapeut beweegt het naaldje op en neer om zoveel mogelijk vezeltjes van het triggerpoint los te maken. Het is mogelijk dat u de herkenbare klachten voelt.

Na de behandeling

Na de behandeling kan de spier vermoeid, stijf of beurs aanvoelen, dit houdt gemiddeld 1 of 2 dagen aan. Middels Dry Needling neemt de spier zijn oorspronkelijke lengte aan. Het gebruiken van deze spier is belangrijk daarom zijn er geen beperkingen na een behandeling.

In onze praktijk zijn Stefan Lakenman en Claudia Balzer gespecialiseerd in Dry Needling.

Dry needling Claudia